KÀrlek, upprÀttelse och förlÄtelse!

Hata kÀrleken!

Ja - varför hatar en del kÀrlek? Det mest fantastiska och underbara - men ocksÄ det hemskaste!

TÀnk nÀr den man Àlskar gör en illa eller överger/lÀmnar en för nÄgon annan - dÄ Àr det hemskt!

PĂ„ liknande sĂ€tt gör man fel i olika kyrkor och andra religiösa “inrĂ€ttningar”. MĂ„nga mĂ€nniskor verkar hata kyrkan idag. Problemet Ă€r att man ibland riktar sitt hat fel, sĂ„ att man Ă€ven hatar den möjlige Gud som kan finnas. Jag sjĂ€lv hade tidigare svĂ„rt att tro pĂ„ en verklig Gud, nĂ€r jag sĂ„g hur trĂ„kigt de flesta i kyrkan betedde sig (Ă„tminstone dĂ€r jag gick i söndagsskola o dyl i min ungdom).

Jag har senare förstĂ„tt att de som tror pĂ„ Gud inte Ă€r samma sak som Gud. “Gud Ă€r ingen surgubbe”, som en kompis till mig skrev i en sĂ„ng. TyvĂ€rr har mĂ„nga i kyrkan inte förstĂ„tt detta. Och, mĂ„nga vĂ€rnar gĂ€rna mer om sina traditioner Ă€n om det viktigaste budskapet, om kĂ€rleken.

I dagens Sverige verkar alltsÄ mÄnga vara jÀtterÀdda för allt vad kristen tro och kyrka Àr. Det kommer alla möjliga anklagelser mot kristendom, frÄn alla möjliga hÄll. Man anvÀnder fula ord och det görs filmer o dyl dÀr man smutskastar kristen tro i grunden. MÄnga Àr sÄ rÀdda för allt vad kristen tro Àr att de inte vill höra nÄgot alls om det.

Man diskriminerar dÀrför hellre, förvrÀnger och förvrider, i stÀllet för att kolla om nÄgot som sÀgs Àr bra!

Det kristna budskapet Àr, i följande ordning:
1.
Det finns NÄgon som skapat oss. (Vilket inte alla ateister klarar av att höra.)
2.
Vi gör inte alltid som vi borde. (Det vet vi redan ...)
3.
Det finns förlÄtelse för allt. (Alla gillar inte att det finns förlÄtelse, men det Àr inte för sent om nÄgon skulle tro det ...)
4.
Du och jag kan bli upprĂ€ttade, sĂ„ att vi ser att vi Ă€r oerhört vĂ€rdefulla. Vi behöver inte ha dĂ„ligt samvete om vi VILL göra bra saker. Det finns inga “syndakataloger”. Genom det som i kristen tro kallas frĂ€lsning kan vi fĂ„ hjĂ€lp att göra bra saker.

Men, kÀrlek Àr inte samma sak som mjÀkighet.

Ibland förstĂ„r vi inte det hela, men ju mer man studerar upptĂ€cker man att Bibelns ord inte Ă€r till för att “bura in oss”, utan för att visa pĂ„ den bĂ€sta vĂ€gen. Men, ibland anvĂ€nder man den hjĂ€lp Bibeln vill ge, för att förstöra. Det kan t ex vara ett Ă€ktenskap, dĂ€r man betonar troheten sĂ„ mycket att allt annat blir ointressant bara för att man skall binda nĂ„gon annan (men - jag Ă€r för Ă€ktenskapet!). Det kan vara en kyrka som betonar att “vi har absolut rĂ€tt tolkning”, sĂ„ att sjĂ€lva tolkningen blir det viktiga och inte Gud och kĂ€rleken. Ja - ibland kan tolkningen vara rĂ€tt, men man anvĂ€nder den pĂ„ fel sĂ€tt. Det finns mĂ„nga exempel redan i Bibeln dĂ€r Jesus gĂ„r till angrepp mot ledare som missbrukade sin makt Ă€ven om de hade rĂ€tt i sakfrĂ„gan.

Nej - det behövs mer öppenhet att diskutera, mindre diskriminering, mindre hat, mer ödmjukhet!

Pröva allt och behÄll det som Àr gott - annars fungerar det inte!

LÀs mer om meningen med livet hÀr!

<<Till startsidan