FrÄgor om Bibeln

FöreslÄ gÀrna fler lÀnkar, frÄgor och svar Àn dem jag föreslagit!

*********

- Om man vill ha demokrati, men inte tillÄter andra Äsikter
- Om man sÀger man skall tÀnka kritiskt, men inte tillÄter kritik
- Om man talar om öppenhet, men inte vill lÄta nÄgon berÀtta
DÄ Àr orden snart utan betydelse, dÄ Àr sanningen snart lÄngt borta, dÄ kommer samhÀllet, individen och allt annat snart att gÄ mot sin upplösning.

Men om orden fÄr fortsÀtta betyda nÄgot, dÄ kommer inte förtryck och diktatur att kunna ta över. DÄ kan sanningen och kÀrleken segra. Alla gillar inte det - för de har nÄgot att dölja. Det Àr för oss att vÀlja om vi vill följa dem som inte törs eller vill, eller om vi vill vÀlja att följa öppenheten.

SÄ - vilken vÀg vÀljer du?

MM

Om Bibeln och om Gud - frÄgor och svar

1. Introduktion - Bibelns grunder
2. Är Gud ond samt om ondskans problem
3. Historiska fakta
4. JĂ€ttar i Bibeln?
5. KĂ€nda (rock)musiker som blivit kristna eller sjunger om Gud

1. Introduktion - Bibelns grunder

Den hÀr sidan handlar om olika kristna frÄgor. Eftersom undertecknad Àr kristen och det finns mÄnga frÄgor, vill jag försöka ge nÄgra svar, de flesta i lÀnkar.

Hur det Àn Àr med vissa teologiska frÄgor, sÄ mÄste den kristna tron bygga pÄ grunderna i Bibeln. Andra diskussioner Àr "överbyggnader" pÄ dessa grunder, ofta nÀr det gÀller "enskildheter" eller nÀr mÀnniskor inte vill acceptera grunderna.

Man mÄste t ex förstÄ att det finns generaliseringar och kulturella yttringar i Bibeln. Men, det betyder inte att det finns en mÀngd fel i Bibeln (andra Àn de tolkningsfel vi gör). Om precis varje sten skulle ha flyttats i Jerusalems tempel (Matt 24:2) - dÄ skulle man inte idag hitta rester av muren dÀr stenarna ligger pÄ plats fortfarande. Att kvinnorna skulle tiga i församlingarna, och sedan frÄga sina mÀn nÀr de kom hem - det berodde pÄ den tidens kultur, dvs att kvinnorna dÄ satt lÀngst bak i samlingslokalerna och att de störde för mycket om de ropade till sin man nÀr de inte hörde vad som sades. Den kulturen har Àndrats idag.

Man mÄste förstÄ att vi bara Àr mÀnniskor, sÄ vi gör fel ibland. Hela Bibeln beskriver hur mÀnniskor gör fel, vilket speciellt gÀller de viktigaste personerna i Bibeln. (Förutom Jesus.) I detta sammanhang kan man dÀrför nÀmna en sak som Àr lite kontroversiell Àven inom kristenheten - frÄgan om det kan ske under.

HÀr Àr ett problem med under:
a) Det finns riktiga under. Jag har sjÀlv sett det, helt odramatiskt, pÄ ett avstÄnd av nÄgra decimeter, med bara tre mycket lugna personer nÀrvarande, utan nÄgra "mystiska" hÀndelser, suggestion eller höga rop. Det var typ bara 30 sekunder: "- Har du ont, sÀtt dig ner, Jesus gör denna person frisk - och nu Àr det bra". TillÀggas skall att personen som blev frisk inte trodde pÄ det ... (I detta fall handlade det "bara" om ett ben som vÀxte ut lite grann och blev nÄgon centimeter lÀngre.)
b) Det finns de som medvetet luras och sÀger att man blir frisk, i syfte att tjÀna pengar eller att fÄ makt över andra.
c) Det finns de som omedvetet luras - de vill bara tro sÄ mycket, och sedan sÀger de att det har hÀnt fast det inte har gjort det.

Punkt c kan ofta bero pÄ att vi mÀnniskor har fel bild av Gud. Vi tror ibland att Gud Àr nÀstan som nÄgot slags jultomte eller en nallebjörn. Och, en del försöker "tro" pÄ samma sÀtt som nÀr de trÀnar idrott. Och - nÀr det misslyckas sÄ Àr man antingen en "syndare", eller tror/sÀger att "Gud finns inte" (eller att det Àr nÄgot annat). I detta sammanhang kan man nÀmna ett oerhört fantastiskt bibelord om tro och förvÀntan, bland mÄnga andra ord om detta i Bibeln. Jag tÀnker pÄ beskrivingen om hur tre unga mÀn sÀger att de inte bryr sig om Gud rÀddar dem eller inte - för vad som Àn hÀnder vill de fortfarande höra till Gud och inte göra nÄgot emot honom. En sÄdan gudstro borde vi alla ha. Det Àr inte för att Gud inte kan, som det inte sker "trollerikonster pÄ bestÀllning". Vi kan inte veta allt, men det gÄr att jobba och be för under (som man kan se exempel pÄ i Bibeln). Men vad som Àn sker mÄste vi lita pÄ Gud och inte börja göra saker som vi vet Àr dumma!

Oberoende av vilken tolkning man har av olika frÄgor - Gud har kallat oss att hjÀlpa andra och att berÀtta om rÀddningen. Men, ingen kan hjÀlpa alla. Och, bÀsta hjÀlpen Àr sjÀlvhjÀlp. Vi skall alltsÄ INTE bli som mammor och pappor, utan vi skall visa pÄ en vÀg sÄ mÀnniskor sjÀlva kan hitta rÀtt. Men, i krisfall mÄste vi förstÄs vara som mammor och pappor. (Man mÄste dock akta sig sÄ man inte blir utnyttjad, för dÄ kan det i slutskedet bli vÀrre bÄde för dem som vill ha hjÀlp och för dem som hjÀlper.)

Bibelns grunder Àr följande:
Joh 3:16. Var och en - det gÀller alltsÄ dig ocksÄ! (Se lite mer om det hÀr.)
1 Tim 2:3-4. Gud vill att alla skall bli frÀlsta/rÀddade. Annars kan Gud inte vara kÀrlek, annars var det ingen idé för Gud att dö för oss. MEN - Gud tvingar sig inte pÄ nÄgon. KÀrlek kan inte tvingas pÄ nÄgon.
1 Kor 13. Allt mÄste ske i kÀrlek. (Plus att vi mÀnniskor inte kan förstÄ allt - i sÄ fall vore vi sjÀlva Gud!)

<<Till startsidan