Meningen ...

Svaret Àr: Ja - det finns en riktig mening med livet!

Om det finns NÄgon bakom allt, som Àlskar oss, som sÀger att kÀrleken till andra Àr det viktigaste, som bryr sig om vÄrt rÀtta jag - vÄrt inre - dÄ finns det ocksÄ en slutgiltig mening. Allting du gör kan dÄ ingÄ i en del i att göra allting bÀttre (eller ibland - sÀmre ...), Àven om saker du tillverkar inte hÄller för evigt.

DÄ Àr vi inte bara nÄgra komplicerade kemikalier som rör oss pÄ jorden i ungefÀr 75 Är, utan det vi gör fÄr vÀrde för alltid! Döden Àr inte det sista och slutgiltiga.

*

MÄnga har dock gjort sin tro pÄ denne NÄgon till en kÀnsla som kan vÀxla lite frÄn dag till dag. Och, om nÄgon "kristen" gjort nÄgot fel (vilket naturligtvis alla gör), sÄ har man kastat bort Gud bara för det!

Men, en Gud som bygger pÄ kÀnslor Àr ingen riktig Gud! Helt klart - det finns kÀnslor med. Men en riktig Gud skall man kunna se spÄr av i verkligheten, i naturen (se t ex Fakta om vÄrt ursprung), samt Àven i de skrifter som sÀgs tala om denne Gud.

NÀr det gÀller skrifter har man upptÀckt att arkeologiska fynd stÀmmer sÄ bra överens med Bibelns beskrivning att Àven vissa sekulÀra universitet anvÀnder den som grund i sin undervisning om mellanösterns lÀnder. Man kan Àven förstÄ att detta med Jesu död och uppstÄndelse vilar pÄ historisk grund, Àven om man inte kan "bevisa" historiska hÀndelser vetenskapligt. (Se t ex om Jesu död Är 33 och en del detaljer om mörkret och jordbÀvningarna som uppkom vid den hÀndelsen, samt senare mÄnförmörkelsen dÀr mÄnen blev blodröd (Apg. 2) - ursprungligen rapporterat i sekulÀra kÀllor som historiker, tidskriften Nature, NASA och Geological Society of America.)

Det budskap Bibeln har hjÀlper ocksÄ mÀnniskor, sÄ lÀnge man inte hittar pÄ alltför mÄnga "egna" tolkningar av texten ... Man fÄr Àven en förklaring till problemet med ondskan, som gör att vi kan avsky ondskan och samtidigt förstÄ kÀrleken.

*

Men för ateister och agnostiker Àr det inte alltid sÄ kul, som t ex Charles Darwin menade. NÀr Darwin lÀmnat tron pÄ kristendomen blev han nÀstan ateist. Han tappade tron och skrev bland annat följande under sitt sista levnadsÄr:

“Jag mĂ„ste se fram emot Downs begravningsplats som den ljuvligaste platsen pĂ„ jorden.”

Darwins tro ger inget hopp, bara död och förruttnelse pÄ en begravningsplats!

***

Detta Àr helt annorlunda Àn Bibelns budskap, som gÀller oss alla (inklusive Darwin).

“Nu förstĂ„r jag verkligen att Gud inte gör skillnad pĂ„ mĂ€nniskor”

(Apg 10:34)

Alla mÀnniskor Àr alltsÄ lika mycket vÀrda, trots att vi inte alltid har förstÄtt det.

*

“Den gĂ„va som Gud av nĂ„d giver Ă€r evigt liv, i Kristus Jesus vĂ„r Herre.”

(Rom 6:23)

Vi skall inte bara ruttna pÄ en kyrkogÄrd, utan vi kan fÄ en helt fri gÄva, och vÄr person lever vidare Àven om inte vÄr kropp gör det.

*

“Men Ă„t alla som tog emot Honom gav han rĂ€tt att bli Guds barn.”

(Joh 1:12)

FörhÄllandet mellan oss och Gud Àr som mellan kÀrleksfulla förÀldrar och barn.

*

“Den som törstar han kommer, och han fĂ„r livets vatten som en gĂ„va.”

(Upp 22:17)

Återigen – den som vill ha en förĂ€ndring till det goda, fĂ„r livet som gĂ„va – och vĂ„r lĂ€ngtan, vĂ„r törst, blir uppfylld.

*

“Ty sĂ„ Ă€lskade Gud vĂ€rlden att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror pĂ„ honom inte skall gĂ„ förlorad utan ha evigt liv.”

(Joh 3:16)

Vi har alla gjort mer eller mindre stora fel, vilket skiljt oss frÄn Gud. DÀrför Àr vi egentligen förlorade, i nÄgot som har vissa likheter med Darwins syn pÄ döden. Vi har inget mer hopp för framtiden. Men, genom Jesus Àr vi förlÄtna. DÀrför Àr vi inte förlorade, dÀrför skall vi inte bara ligga och ruttna i en grav, dÀrför finns det en framtid.

FörlÄtelsen fick vi genom att Gud sjÀlv tog vÄrt straff för vÄra fel pÄ sig, genom Jesus. Alla kan dÀrför ta emot förlÄtelsen. - Och meningslöshet och förtvivlan Àndras till hopp, upprÀttelse och framtidstro!

*

Du som vill veta mer om detta och andra “religiösa” frĂ„gor hĂ€nvisar vi till de hemsidor som vi lĂ€nkar till, eller kontaktsidan pĂ„ museet "Den Förhistoriska VĂ€rlden".

Slutsatsen frÄn det kristna budskapet blir att det finns arbete Ät alla hÀr pÄ vÄr jord, arbete med mening, och sedan en fortsÀttning utan hopplöshet! Alla har möjlighet att följa med pÄ den resan!

Gud skapar nytt liv, förlÄter och ger mening med livet! Man kan försöka fylla upp livet med nÄgot annat, och vi mÀnniskor gör det pÄ alla möjliga sÀtt (en del bÀttre, en del mindre bra). Men det Àr bara kontakten med ursprunget som kan ge den verkliga meningen.

1 Kor 13 (“KĂ€rlekens lov”)

*

PS. Om du "brÀnt" dig pÄ religion kanske du kan hitta nÄgot intressant pÄ FörlÄt att du inte Àr kristen!

<<Till startsidan